„Creditinfo Lietuva“ teiks atvirosios bankininkystės paslaugas

Spausdinti

„Creditinfo“ įmonių grupės bendrovės Europoje jau pradeda teikti atvirosios bankininkystės paslaugas – „Creditinfo Estija“ gavo tam reikalingą AISP licenciją. Atvirosios bankininkystės paslaugos leis kreditoriams operatyviau priimti duomenimis pagrįstus automatizuotus sprendimus, o gyventojams ir įmonėms – greičiau gauti kreditavimą. Analogiškas paslaugas „Creditinfo“ teiks ir Lietuvoje, kai tik bus gauta visai įmonių grupei galiojanti licencija. 

605c3974374c9Nuotrauka: © Aurimas Kačinskas, „Creditinfo Lietuva“ vadovas.

Š. m. balandžio pradžioje „Creditinfo“ grupės įmonei Estijoje buvo suteikta licencija teikti atvirosios bankininkystės paslaugas (AISP, nuo angl. Account Information Services Provider). Ši licencija suteikta vadovaujantis Europos Sąjungos (ES) PSD2 direktyva, o Estija buvo pasirinkta kaip šalis su gerai išplėtotomis e-paslaugomis ir IT infrastruktūra.

„Atvirosios bankininkystės paslaugų jau laukia tiek kredito įstaigos, tiek Lietuvos įmonės ir gyventojai, – aiškina Aurimas Kačinskas, „Creditinfo Lietuva“ vadovas. – Tokios paslaugos palengvins kredito suteikimą ir gavimą tais atvejais, kai klientai sutinka pasidalinti savo banko išrašu. Taip jie galės greičiau ir palankesnėmis sąlygomis gauti paskolą, įsigyti prekių išsimokėtinai, sudaryti ilgalaikes sutartis.“

Pasak A. Kačinsko, atvirosios bankininkystės paslaugų teikimas ir kredito biurui reiškia galimybes pasiūlyti daugiau naujų produktų ir sprendimų. Jais galės naudotis ne tik finansinio sektoriaus įmonės, bet ir kitose srityse veikiančios bendrovės, įprastai neturinčios teisės gauti informaciją apie gyventojų gaunamas pajamas.

Atviros bankininkystės paslaugos skatins atsakingą skolinimąsi 

Griežtai kliento sutikimu veikianti paslauga užtikrins, kad kredito įstaiga galės automatiškai gauti jo banko išrašą, kuriame atsispindi tiek pajamos, tiek išlaidos. Remdamiesi šia informacija kiti bankai, lizingo bendrovės ar įmonės, parduodančios prekes išsimokėtinai, galės greičiau ir tiksliau nuspręsti, kokiomis sąlygomis kredituoti klientą.

„Ši galimybė daugiausia naudos suteiks tiems gyventojams, kurių pajamos ir išlaidos tiksliai atsispindi elektroninėje bankininkystėje, – sako A. Kačinskas. – Jei asmens pajamos yra stabilios, o išlaidos – subalansuotos, toks klientas galės kur kas greičiau gauti paskolą.“

Aurimo Kačinsko teigimu, atvirosios bankininkystės paslaugų populiarėjimas sustiprins kredito biuro duomenis, o klientams padės efektyviau jais pasinaudoti. Paslauga bus naudinga ir bendrovėms, kurios teikia arba kreipiasi finansavimo į kitas įmones. Galimybė patikrinti kitos įmonės sąskaitą, kai paskolos gavėjas sutinka tokiais duomenimis pasidalinti, didins tarpusavio susitarimų skaidrumą ir stiprins pasitikėjimą, taip pat mažins sukčiavimo galimybes. Tikėtina, kad pirmiausia atvirosios bankininkystės galimybėmis pasinaudos faktoringo paslaugų teikėjai ir gavėjai.

„Visapusiška informacija suteiks galimybių kreditoriams dar tiksliau įvertinti kliento kreditingumą ir pritaikyti labiau individualizuotas rinkodaros priemones, o disciplinuotiems klientams atvers galimybių gauti paskolas geresnėmis sąlygomis. Tai, savo ruožtu, skatins atsakingą skolinimąsi“, – komentuoja kredito biuro vadovas.