Pernai verslo paskolų portfelį perpus didinusi „Noviti finance“ augimą planuoja ir šįmet 

Per 2020 m. alternatyvus finansuotojas „Noviti finance“ suteikdama paskolas padėjo 1117 smulkių ir vidutinių įmonių, o suteiktų paskolų suma – naujų pardavimų skaičius – augo nuo 4,8 mln. eurų 2019 m. iki 7 mln. eurų praėjusiais metais.  Šįmet „Noviti Finance“ ir toliau planuoja plėstis bei verslo paskolų apimtis padidinti bent du kartus.

bendradarbiavimas94Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Nepaisant pandemijos, kurios metu bankai sumažino verslo finansavimą, mes 2020 m. išduotų paskolų skaičių auginome tris kartus, o išduota paskolų suma didėjo perpus. Spartų verslo finansavimo augimą lėmė ir tai, kad tapome valstybės partneriu teikdami paskolas nuo viruso nukentėjusiems verslams – pagal finansuotų įmonių skaičių buvome antri Lietuvoje. Prie sėkmės prisidėjo ir pagerintos verslo skolinimo sąlygos. Pavyzdžiui, vieninteliai Lietuvoje pradėjome netaikyti palūkanų laiduotojams, jei verslą ištinka nesėkmė“, – sako Linas Armalys, „Noviti finance“ vadovas.

Verslas skolinosi daugiau

Praėjusiais metais augo „Noviti finance“ gautų verslo paskolų skaičius ir vidutinė paskolos suma. Bendrovė sulaukė 115 proc. daugiau verslo finansavimo paraiškų nei 2019 m., o vidutinė paskola per metus padidėjo 17 proc. nuo 11,4 tūkst. iki 13,3 tūkst. eurų.

„Didėjanti verslo paskolų suma rodo, kad bendrovėms reikia didesnio apyvartinio finansavimo verslo plėtrai. Be to, galime teigti, kad verslas suvokia, jog paskolos iš patikimų finansuotojų yra būtinas įrankis norint tiek išspręsti laikinus finansinius sunkumus, tiek ir galvojant apie tvarią verslo ateitį“, – pastebi L. Armalys.

„Noviti finance“ praėjusiais metais  pirmosios pandemijos metu buvo vieni aktyviausių paskolų nuo Covid-19 nukentėjusiems verslams skirstytojų. Gebėjimas greitai paskirstyti paskolas lėmė, kad bendrovė buvo antra Lietuvoje pagal finansuotų įmonių skaičių. L. Armalio teigimu, bendrovė ir šįmet ketina daugiau pinigų skolinti smulkiam verslui, kuriam paskolų prieinamumas rinkoje yra didelis iššūkis.

Bendrovė taip pat aktyviai skolino pinigus smulkiam verslui per atnaujintą valstybės valdomos „Invegos“ skatinamąją verslo priemonę „Alternatyva“. „Noviti finance“ suteikė 62 proc. visų šios priemonės paskolų sumažintomis 7 proc. palūkanomis. O pernai pradėtos teikti paskolos su Europos investicijų fondo garantija įmonei leido tapti vieninteliu alternatyviu finansuotoju Lietuvoje, pasiūliusiu paskolas su daliniu verslo laidavimu arba be jo.

Planuoja augimą

Praėjusiais metais „Noviti finance“ daugiausiai paskolų suteikė transporto bendrovėms, statybinių paslaugų teikėjams, prekybininkams ir gamybininkams. Taip pat buvo skolinama ir maitinimo paslaugų atstovams, tačiau tik toms, kurios sugebėjo išsilaikyti iš maisto pristatymo į namus.

Pasak L. Armalio, aktyvi šių metų pradžia padedant finansuoti verslą „Noviti finance“ leidžia tikėtis dar didesnių apimčių. 

„Jei valstybės verslo skatinamųjų priemonių šįmet nebus, planuojame portfelį padidinti du kartus, o joms atsiradus, portfelis gali išaugti ir trigubai. Pastebime, kad verslas šiuo sunku metu vertina ypač finansuotojų gebėjimą finansavimą suteikti greitai, patarti ar pasiūlyti geresnes finansavimo sąlygas. Todėl ir šįmet su sunkumais susiduriantiems verslams suteiksime galimybes atidėti įmokas, sutarties sudarymo mokestį ir neprašysime palūkanų mokėti iš laiduotojų“, – sako Linas Armalys.

Pasak jo, paskolų apimtis padės padidinti ir naujos verslo finansavimo paslaugos – šįmet alternatyvus finansuotojas jau pasiūlė galimybę gauti didesnes nei 50 tūkst. eurų paskolas su nekilnojamojo turto užstatu.

Apie „Noviti finance“:

„Noviti finance“ – nuo 2016-ųjų veikiantis alternatyvus smulkiojo verslo finansuotojas. Per šį laikotarpį įmonė finansavo per 2 000 šalies įmonių. „Noviti finance“ aktyviai prisideda prie smulkiojo verslo skatinimo Lietuvoje – yra oficialus „Invega“ partneris, be to, mažoms įmonėms skolina per Europos investicijų fondo (EIF) programą „EaSI“. Nuo 2020 m. įmonė įsteigė savo filialą ir Latvijoje. 

„Noviti finance“ valstybės paramos priemones verslui aktyviai įgyvendino ir pavasarį, prasidėjus pirmajam karantinui. Finansuotojas buvo vienas aktyviausių tarpininkų, teikusių paskolas labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams. Pagal išduotų šių lengvatinių paskolų skaičių „Noviti finance“ buvo antras, pralenkęs net ir tokias finansų įstaigas kaip „Swedbank“ ar „Šiaulių bankas“.  

Top