Turizmo ir viešojo maitinimo paslaugų teikėjai dar iki 2021 m. gegužės pabaigos galės teikti paraiškas gauti skatinamąsias paskolas

Spausdinti

Kelionių organizatoriai, viešbučiai ir maitinimo įmonės ir šiemet galės gauti lengvatines paskolas. Terminas kreiptis dėl jų pratęstas iki gegužės pabaigos, panešė  „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“). 

euro laivelis0ilgasAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Nuo 2020 metų liepos įsigaliojusi paskolų turizmo ir viešojo maitinimo paslaugų teikėjams priemonė atnaujinta, o jos galiojimas pratęstas – šių paskolų dėka ir toliau bus galima palaikyti verslą ir užtikrinti jo tęstinumą“, – pranešime teigė „Invegos“ generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas.

Pasak jo, valstybė tam skyrė 30 mln. eurų, iš jų 22 mln. eurų bus skirta apgyvendinimo bei viešojo maitinimo įmonėms – darbo užmokesčiui, patalpų ar įrenginių nuomai ir kitoms išlaidoms, o dar 8 mln. eurų – kelionių organizatorių atsiskaitymui už atšauktas keliones.  

Maksimali paskolos suma – 3 mln. eurų, o sutarties trukmė – iki 72 mėnesių, pradedant grąžinti po metų. Paskolos bus išmokamos iki rugsėjo 30 dienos. 

Dėl lengvatinių paskolų gali kreiptis įmonės, turinčios galiojančius veiklos pažymėjimus ir Registrų centrui pateikusios 2019 metų finansines ataskaitas. Be to, įmonės ar jų grupė 2019 metų pabaigoje  neturėjo būti patyrusios sunkumų. 

Lietuvos turizmo asociacijos vadovė Milda Plepytė-Rainienė BNS anksčiau yra sakiusi, kad reikia panaikinti perteklinius reikalavimus tikslinėms lengvatinėms paskoloms šio sektoriaus įmonėms, kurios turi atsiskaityti su klientais už neįvykusias keliones. Tai, pasak jos, yra gyvybiškai svarbi priemonė. 

Seimas, be to, netrukus turėtų priimti Civilinio kodekso pataisas, pagal kurias nuo 90 iki 14 dienų bus sutrumpintas laikas, per kurį kelionių agentūros turės grąžinti pinigus už keliones, neįvykusias dėl koronaviruso krizės.