Tarpusavio skolinimo platformų galimybės plečiasi: investuoti jau gali ir įmonės

Spausdinti

Seimo priimtas Vartojimo kredito įstatymo pakeitimas sulaukė Prezidento pritarimo – siekiant didinti konkurenciją bankams, Lietuvos tarpusavio skolinimo platformose investuotojais jau gali tapti ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys. Reaguodama į įsigaliojusius įstatymo pakeitimus tarpusavio skolinimo platforma „Paskolų klubas“ praneša jau leidžianti į paskolas investuoti ir įmonėms.

p2p 2311Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Toks Vartojimo kredito įstatymo Nr. XI-1253 2 pakeitimas buvo priimtas Seimo nariams argumentuojant, kad galimybė tarpusavio platformose investuoti ir juridiniams asmenims padės, siekiant didinti konkurenciją skandinaviškiems bankams ir jų įsigalėjusiai monopolijai. Minėto įstatymo pakeitimo idėjai pritarė ir Lietuvos Bankas, ir Vyriausybė.

Tarpusavio skolinimas, dar žinomas kaip P2P skolinimas (peer-to-peer lending), tai skolinimo forma, kai asmenys per P2P platformą patys skolina savo lėšas kitiems vartotojams. P2P platformos šiuo metu Lietuvoje sudaro apie 7 proc. visos vartojimo kreditų rinkos, per jas išduodama apie 50 mln. eurų paskolų.

Juridiniams asmenims bus leidžiama investuoti į paskolas, siekiant plėsti šios rinkos galimybes ir ribas. Nuo šiol tarpusavio skolinimo platformose investuojant ne tik fiziniams asmenims, bet ir įmonėms, turėtų vystytis geresnės galimybės vartotojams, leidžiančios skolintis mažesnėmis palūkanomis.

Sureagavusi į priimtą įstatymą, sąlygas investuoti juridiniams asmenims suteikia „NEO Finance“ administruojama tarpusavio skolinimo platforma „Paskolų klubas“. Jau nuo gruodžio mėnesio pabaigos į fizinių asmenų paskolas gali investuoti ir prie platformos prisijungusios įmonės.

„Iki šiol juridiniai asmenys galėjo investuoti tik į sutelktinio finansavimo paskolas skirtas įmonėms, dėl ko jautėmės nepagrįstai apriboti. Tad šio įstatymo pakeitimo tikėjomės jau anksčiau ir esame jam pasiruošę.

Poreikį ir pasitikėjimą jaučiame, kadangi esame prižiūrimi Lietuvos Banko ir privalome turėti reikalingą įstatinį kapitalą, suteikiame užtikrintumą dėl įmonės veiklos tęstinumo ir saugumo, kas yra svarbu visiems investuotojams, o ypač juridiniams asmenims. Tad turime visas sąlygas ir galimybes, leisiančias investuoti į vartojimo paskolas nuo šiol ir įmonėms“ - teigia „NEO Finance“ valdybos pirmininkas Evaldas Remeikis.