Tyrimas: Didžiausių sumų kalėdinėms dovanoms negaili labiausiai nerimaujantys dėl COVID-19

Spausdinti

Besiruošiant didžiosioms metų šventėms, dažnai nepastebime, kaip pradedame per daug išlaidauti kalėdinėms dovanoms. Šiemet pandemijai pakoregavus gyvenimą, greičiausiai šventės bus kiek kitokios. Tačiau, tarpusavio skolinimo platformos „Paskolų klubas“ inicijuotas gyventojų nuomonės tyrimas parodė, kad lietuviai, nepaisant susiklosčiusios situacijos, Kalėdoms ruošiasi iš anksto, o dovanų pirkimas – neatsiejama šio laikotarpio dalis.

euro5Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Dėl dovanų stengiasi nesiskolinti

Atliktos apklausos duomenimis, 68 proc. respondentų kalėdines dovanas perka, atsižvelgdami į tuo metu turimą savo biudžetą. 27 proc. apklaustųjų šventėms ruošiasi iš anksto – kuo pradžiugins artimuosius, ieško dar neprasidėjus rudeniui arba šventėms reikalingus pinigus taupo keletą mėnesių prieš tai.

Džiugu tai, kad tyrime dalyvavę asmenys racionaliai vertina situaciją ir skolintis pinigų konkrečiai kalėdinėms dovanoms nėra linkę. Vos 2 proc. respondentų teigia, kad dažnai viršija savo numatytą biudžetą dovanoms, dėl ko vėliau tenka skolintis iš draugų ar imti vartojimo kreditą. Taip pat, nė vienas apklausos dalyvis nesiskolina dovanoms iš anksto.  

Anot „Paskolų klubo“ produkto specialistės Editos Makarevičės, tyrimo duomenys tikrai džiugina, nes skolintis būtent dovanoms nėra protingas, papildomų sunkumų sukeliantis žingsnis. Tačiau, su paskolų išdavimu dirbanti pašnekovė pastebi pasikeitusias kreditų ėmimo tendencijas prieš Kalėdų laikotarpį – vis tik prieš šventes padaugėja nedidelių vartojimo kreditų skolinimasis su tikslu dovanoms, Kalėdoms ar šventėms.

„Žmonių noras nustebinti artimuosius visiškai suprantamas, tačiau trūkstant lėšų, geriau sumažinti kalėdinį biudžetą, rinkti paprastesnes dovanas ar pagaminti jas savo rankomis. Neretai kalėdinį biudžetą apriboja jau turimos paskolos ar lizingai. Tačiau, visuomenei tampant vis labiau finansiškai raštingai, žmonės atkreipia dėmesį į turimų finansinių įsipareigojimų sąlygas. Vertėtų pasidomėti, ar už turimus kreditus yra nepermokama. Refinansavus jau turimus įsipareigojimus bet kurioje kitoje finansų įstaigoje geresnėmis sąlygomis ir sumažinus mėnesinę įmoką, atsiranda galimybė kiekvieną mėnesį dovanoms atsidėti didesnę sumą ir tokiu būdu išvengti papildomų paskolų naštos“, - pataria E. Makarevičė.

Didžiausių sumų dovanoms negaili labiausiai nerimaujantys dėl COVID-19

Suskaičiavus apklausos rezultatus, vidutinė suma, kurią lietuviai šiemet skirs kalėdinėms dovanoms – 167 eurai. 42 proc. apklausos dalyvių kalėdinėms dovanoms skiria daugiau nei šimtą eurų, kita pusė išleidžia mažiau, iš jų 29 proc. dovanoms skiria tarp 80 – 100 eurų.

Didesnes sumas dovanoms, daugiau nei 200 eurų yra linkę išleisti asmenys, uždirbantys daugiau nei 650 eurų (29 proc.). Paradoksalu, tačiau pandemijos baimė ir galimi jos padariniai finansams, renkant kalėdines dovanas, turi nedaug įtakos. Daugiau nei 200 eurų dovanoms išleisti yra labiausiai linkę asmenys, labai susirūpinę dėl COVID-19 situacijos (20 proc.), kai, tuo metu, tiek išleistų tik 17 proc. truputį nerimaujančių ir 12 proc. visai nesibaiminančių pandemijos. 

„Gali būti, kad šiemet pinigų švaistymą pristabdys pandemija, tačiau, kaip matome tyrimo rezultatus, ne visiems COVID-19 kelia nerimą. Visada kam nors nutinka situacijų, kai tenka imti paskolą ne dovanoms, o pragyvenimui, po to, kai pinigai neapgalvotai iššvaistyti šventėms. Tokiu atveju, belieka pasirinkti kuo palankesnes sąlygas. Mano patarimas – nebijoti ilgesnio paskolos termino. Žiemos metu būtų lengviau mokėti mažesnę įmoką, o vėliau pasitaupius sumokėti didesnę sumą ir persiskaičiuoti palūkanas,“- patarimais dalinasi pašnekovė.

Dovanų pirkimo įpročius lemia ne tik pajamos

Kalėdinių dovanų pirkimo įpročiai matomi ir skirtingose socialinėse, lyčių ir amžiaus grupėse. Iš anksto pirkti ar joms taupyti labiau linkusios yra moterys (60 proc.), nei vyrai (40 proc.).

Taip pat daugiausia dovanoms iš anksto taupo jaunesni 16-24 m. asmenys (36 proc.), kai tuo metu jas iš anksto daugiausia perka vidutinio amžiaus 45-54 m. (30 proc.) ir vyresnio amžiaus 55-64 m. (25 proc.) žmonės. Tačiau, didelės dalis 55 – 64 m. apklausos dalyvių (28 proc.) dovanų neperka visai.

Apie tyrimą

„Paskolų klubas“ kartu su „Nielsen“ inicijuota internetinė apklausa buvo vykdoma 2020 metų spalio mėnesį. Apklausti 16-64 metų Lietuvos gyventojai. Iš viso apklausoje dalyvavo 1600 respondentų iš Lietuvos.