Medicinos bankas investuoja į didžiausio šalyje daržovių augintojo plėtrą

Medicinos bankas finansuoja didžiausius Lietuvos prekybos centrus morkomis ir svogūnais aprūpinančio ūkininko Lino Šateikos verslo plėtrą. Iki šių metų pabaigos ūkyje bus įrengtas modernus sandėlis, kuriame galės būti laikoma apie 4 tūkst. tonų svogūnų, o pusė šio kiekio – iki pat naujo derliaus.

Banko suteiktas kreditas leido ūkininkui įsigyti technikos, reikalingos svogūnų auginimui   ir laistymo įrangą. Planuojama, kad tai leis apytiksliai penktadaliu – iki 5,9-6,2 tūkst. tonų, padidinti metinį svogūnų derlių.

ŪkisNuotrauka: © Medicinos bankas

„Morkoms laikyti sandėlį iki šiol turėjęs L. Šateikos ūkis įdiegs ypač kokybiško svogūnų sandėliavimo sprendimą. Papildomas finansavimas iki metų pabaigos padės ūkyje pastatyti modernias sandėliavimo patalpas, kuriose būtų įrengtos keturios sekcijos, dvi iš jų – su šaldymo įranga. Pastaroji padės svogūnus išlaikyti net iki liepos mėnesio. Suprasdami, kokį spaudimą vietos bei tarptautinėse rinkose patiria žemdirbiai, esame pasiryžę prisidėti prie jų veiklos ir stiprinti konkurencingumą“, – sako Medicinos banko Šiaulių filialo direktorius Virginijus Šerys.

Svogūnų saugojimui skirto naujo sandėlio plotas sieks beveik 2,4 tūkst. kvadratinių metrų, jame bus įdiegta naujausia technologinė įranga. Ji užtikrins tinkamą patalpų temperatūrą ir drėgmę bei padės išvengti svogūnų puvimo, suvytimo ar išdžiūvimo.

Morkų ir svogūnų ūkio savininkas L. Šateika planuoja, jog investicijos padidins ne tik daržovių kokybę, bet ir  derlingumą, kurį sąlygos taikomos pažangesnės auginimo technologijos, tinkamas laistymas ir produkcijos sandėliavimas.

„Tik įsivaizduokite, kiekvienais metais morkų ir svogūnų derlius siekia apie 12 tūkst. tonų – tai sutilptų į maždaug 600 sunkvežimių. Šiemet išgyvenome paklausos bumą. Darbo tempas buvo itin intensyvus, nes ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje buvo sausra, todėl daržovių paklausa buvo didelė. Tikiuosi, kad galimybė maksimaliai kokybiškai saugoti užaugintą derlių padės patenkinti daržovių paklausą, ypač kai visur jau ima tuštėti jo atsargos“, – sako L. Šateika.

Ūkininkas daržininkyste užsiima jau 30 metų, Šiaulių rajone užaugintomis morkomis ir svogūnais aprūpinami ne tik didieji mūsų šalies prekybos tinklai, bet ir kai kurios Europos šalys. 

Apie 60 proc. ūkyje užaugintos produkcijos realizuojama Lietuvos rinkoje, likusi dalis eksportuojama.

Pasak L. Šateikos, pagrindiniai mūsų šalies daržovių augintojų konkurentai yra Lenkijos ir Nyderlandų ūkininkai, kurie turi gilias ūkininkavimo tradicijas, patirtį ir gerai išplėtotą ekonominę bazę. Ūkininkas savo pranašumu laiko iki birželio mėnesio derlių išsaugoti leidžiančias daržovių saugyklas, optimalią dirbamos žemės apimtį, leidžiančią lanksčiai reaguoti į pokyčius rinkoje.

Šiuo metu Šiaulių rajone esantis ūkis turi apie 500 hektarų žemės, iš kurių 250 hektarų yra nuosavi. Apie 70 darbuotojų turintis ūkis sertifikuotas pagal GLOBAL G.A.P (gerosios ūkininkavimo praktikos) bei nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės (NKP) sistemas.

Top