Neapsisprendžiate, ar skolintis? 5 mitai ir faktai apie paskolas, kuriuos turėtumėte žinoti

Pinigai, o ypač skolinimasis – vis dar daugeliui jautri ir dažnai nepagrįstus nusistatymus kelianti tema. Ar skolintis yra gėdinga? Ar paėmęs paskolą visam laikui sugadinsiu kredito istoriją? Nemaža dalis visuomenės greičiausiai į šiuos klausimus atsakytų linksėdami galvas, tačiau sutelktinio finansavimo platformos „Paskolų klubo“ produkto specialistė Edita Makarevičė teigia, kad tokie įsitikinimai kyla iš nežinojimo, o nemalonios pasekmės gali užklupti tik tuo atveju, jei, kaip bet kurioje gyvenimo srityje, pasiėmęs paskolą žmogus elgiasi neatsakingai.

eurai dziunaAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com 

„Įsivertinę asmenines galimybes, nusistatę reikiamą, racionaliai pamatuotą sumą ir patogų grąžinimo laikotarpį, kad nereikėtų nerimauti dėl mėnesinių įmokų, paskola netaps finansine našta. Anaiptol – įgyvendinsite ar įsigysite tai, ką planavote be ilgų atidėliojimų. Svarbiausia, iš anksto gerai pasidomėti visomis sąlygomis ir žinoti, į ką pirmiausia atkreipti dėmesį“, - teigia E. Makarevičė.

1 mitas – Tam, kad gaučiau paskolą turėsiu iš anksto sumokėti didelius mokesčius

Skolinatės, o čia dar finansų bendrovė prašo sumokėti didelius išankstinius mokesčius. Iš kur gauti jiems pinigų, kai prašote paskolos būtent todėl, kad šiuo metu pritrūkote lėšų? Tokie klausimai, pasak „Paskolų klubo“ specialistės kyla tiems, kurie nepasidomi plačiau ir nueina į pačią pirmą pasitaikiusią finansų įstaigą.

Specialistė teigia, kad visos finansų įstaigos turi skirtingą mokesčių administravimo politiką, todėl sąlygų nereikėtų absoliutinti, o pasidomėti, kuri bendrovė siūlo palankesnes sąlygas. Apskritai, pasirašant paskolos sutartį, yra aiškiai nurodomi visi reikalingi mokesčiai, tad esate iš anksto supažindinamas su atsiskaitymo taisyklėmis, su kuriomis galite nesutikti ir ieškoti kitų alternatyvų.

„Ruošiantis imti paskolą rekomenduoju pasilyginti bent kelias finansų įstaigų siūlomas sąlygas. Tikrai ne visi taiko įvairias sankcijas ar palūkanų pakėlimus per grąžinimo laikotarpį. Pavyzdžiui, vieni kreditoriai savo klientams visai netaiko palūkanų, tačiau pritaiko pakankamai didelius kitus paskolos mokesčius, įskaitant ir sutarties sudarymo mokestį. Iš sukauptos patirties galiu pasakyti, kad norintys pasiskolinti asmenys ypač vertina galimybę pasiskolinti nemokant jokio sutarties sudarymo mokesčio, kai palūkanos ir tarpininkavimo ar administravimo mokesčiai proporcingai mokami kartu su mėnesinėmis įmokomis. Tad klientas turėtų rinktis jam aktualiausias sąlygas siūlančią įmonę“, - pasakoja E. Makarevičė.

2 mitas – Imdamas paskolą permokėsiu milžiniškas palūkanas

Akivaizdu, kad norint greitai gauti paslaugą – šiuo atveju – pinigus, tai kažkiek jums kainuos. Lygiai taip pat, kaip norėdami greičiau gauti siuntą, pasirenkate brangesnį, bet greitesnį siuntų pristatymą ar norėdami išvengti eilės pas gydytoją, už vizitą sumokate.

Taip ir su paskolos gavimu – už atitinkamai pasirinktą kredito dydį ir jo grąžinimo terminą mokate nustatytas palūkanas. Vėlgi, prieš imant paskolą reikėtų neskubėti ir pasilyginti keliose finansų įstaigose jums siūlomas sąlygas ir pasirinkti tą, kuri siūlo mažiausias palūkanas.

„Niekada negali žinoti, kaip pasikeis pasiūlymai kitose finansų įstaigose ir paėmę paskolą po savaitės pamatysite, kad kitur galėjote pasiskolinti pigiau. Čia reikėtų nepamiršti, kad egzistuoja refinansavimo galimybė. Tai būdas bet kurioje finansų įstaigoje paimtą kreditą ar net kelis perkelti į kitą bendrovę ir juos refinansuojant mokėti vieną, mažesnę mėnesio įmoką su jums palankesnėmis sąlygomis ir patogesniu grąžinimo laikotarpiu“, - patarimais dalinasi „Paskolų klubo“ specialistė.

3 mitas – Jei paimsiu vartojimo paskolą, sugadinsiu savo kredito istoriją

Sugadinti savo kredito istoriją galite tik tuo atveju, jeigu neatsakingai elgiatės su prisiimtais finansiniais įsipareigojimais ir turite pradelstų mokėjimų. Paimta ir laiku grąžinta paskola jūsų kredito istorijos reputacijos nesumenkina.

„Svarbiausia nepradelsti mokėjimų ir vengti itin dažnai imti greituosius kreditus, nes tai paskolos davėjui gali pasirodyti, kaip negebėjimas tvarkytis ir tinkamai skirstyti savo finansus“, - kalba pašnekovė.

Paskolos davėjai patys tikisi, kad jų klientai bus mokūs, tad dažniausiai nuolat primena apie artėjančias įmokas, pateikia asmeniškai pritaikytus pasiūlymus, kurie nesukeltų vartotojui nepatogumų ir leistų tvarkingai, laiku grąžinti paskolintas sumas.

4 mitas – Finansų įmonės nori tik pelno, joms nesvarbu, kam duoti paskolą

Tokie nusistatymai dažniausiai girdimi iš žmonių, kurie dar niekada nebandė imti paskolos. Finansų bendrovės taiko skirtingą kredito reitingo nustatymo metodologiją, tačiau visos prieš suteikiant paskolą įvertina kliento mokumą – pajamas, darbo stažą, turtą ir pan. Ir tik tuomet nusprendžia, ar klientas bus pajėgus grąžinti norimą sumą.

Gauti didesnę paskolą, jei neatitinkate bent vieno iš keliamų reikalavimų, tikrai nėra taip lengva, kaip kai kuriems gali atrodyti. Visų pirma, finansų bendrovės yra griežtai prižiūrimos Lietuvos Banko, kuris nustato paskolų išdavimų taisykles, kad patys gyventojai būtų apsaugoti nuo bankroto.

„Galiausiai egzistuoja ne tik bankai, o ir tarpusavio skolinimo platformos kaip mes, kuriose paskolos yra suteikiamos iš investuotojų pinigų. Todėl turime žiūrėti ne tik paskolos gavėjo interesų, bet ir itin kruopščiai įvertinti jų mokumą, kitu atveju, susidūrus su nemokiu klientu, jam per mūsų platformą paskolinęs investuotojas gali netekti savo investuotų lėšų. Tad finansų įstaigos duodamos paskolą visada turi užtikrinti saugumą ir apsvarstyti visas rizikas“, - apie ketvirtą mitą pasakoja E. Makarevičė.

5 mitas – Paskolą imti gėdinga, ją ima tik nemokantys valdyti savo finansų

Apie pinigus daugeliui šnekėti ne tik jautru, bet ir gėdinga. Vis dar vyrauja stereotipai, kad paskolos dažniausiai imamos dėl finansinių sunkumų, nesugebėjimo tvarkytis su pinigais ar juos uždirbti. Tačiau, pasak pašnekovės, reikėtų suprasti, kad ne visi turi galimybę įsigyti reikiamą daiktą čia ir dabar, ir tai nebūtinai reiškia, kad žmogus nemoka elgtis su pinigais ar juos uždirbti.

„Turime daugybę A+ reitingo klientų, kas reiškia, kad jų mokumas yra itin geras, pajamos stabilios ir jie gerai tvarkosi su savo finansais. Tiesiog net ir gerai uždirbantys žmonės dažniausiai nenori išleisti savo santaupų vienu kartu perkant, pavyzdžiui, automobilį. Ką jau kalbėti apie studentus, kuriems visos finansinės galimybės dar prieš akis, tačiau šiuo metu nėra, kaip sumokėti už mokslą?“, - apmąstyti siūlo pašnekovė.

E. Makarevičė teigia, kad bet koks protingai apsvarstytas ir pamatavus savo galimybes priimtas finansinis sprendimas, kaip pavyzdžiui, vartojimo paskolos paėmimas, negali būti laikomas gėdingu, sumenkinančiu asmenį dėl jo dabartinės situacijos, jei sumanymas palengvina ir pagerina gyvenimo kokybę.

 

Top