Registrų centras atvėrė duomenis apie sutartis, įkeitimus ir hipotekas

Spausdinti

Visuomenė nuo šiol galės gauti daugiau informacijos apie įregistruotas sutartis, įkeitimus ir hipotekos sandorius – Registrų centras (RC) viešinamus duomenis papildė naujais rinkiniais, trečiadienį pranešė RC.  

10eur 293721Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Šią savaitę RC pradėjo skelbti Nekilnojamojo turto (NT) registro duomenis apie NT objektų įkeitimus (hipotekas) bei Sutarčių ir teisių suvaržymų registro duomenis apie įregistruotas sutartis ir kitų objektų įkeitimus ar hipotekas. Visuomenei taip pat atverti archyviniai reorganizuoto Sutarčių registro ir likviduoto Hipotekos registro duomenys. 

Registrų centro Strateginio vystymo direktorius Adrijus Jusas sako, jog šių metų pradžioje įsigaliojo teisės aktų pakeitimai, pagal kuriuos dalis iki tol Hipotekos ir Sutarčių registrų duomenų perkelti į Nekilnojamojo turto registrą, o kita dalis pradėta kaupti naujame Sutarčių ir teisių suvaržymų registre.

„Tai duomenys apie nekilnojamųjų ir kilnojamųjų daiktų įkeitimus, hipotekas, lizingo, pirkimo-pardavimo išsimokėtinai sutartis. Atverdami šiuos duomenis ne tik skatiname atvirumą ir bendradarbiavimą, tačiau ir suteikiame naudingą įrankį kuriant inovatyvius sprendimus ir produktus“, – pranešime sakė A. Jusas. 

Anot jo, atvertuose duomenų rinkiniuose galima rasti Sutarčių ir teisių suvaržymų registre kaupiamus duomenis apie sutartinius ir priverstinius įkeitimus, laivų ir orlaivių, įmonės, sąlygines hipotekas, kituose registruose neregistruojamų daiktų (kompiuterinės įrangos, pramonės įrenginių, dviračių, paspirtukų, keturračių ar baldų) pirkimo-pardavimo išsimokėtinai ar su atpirkimo teise sutartis, taip pat neregistruojamo daikto lizingo sutartis.

Čia taip pat galima rasti Nekilnojamojo turto registro duomenis apie nekilnojamųjų daiktų hipotekas ir turtinių teisių į nekilnojamuosius daiktus įkeitimus.

Šiuo metu visi norintys nemokamai gali naudotis Nekilnojamojo turto, Juridinių asmenų, Adresų, Gyventojų registrų, Juridinių asmenų dalyvių, Licencijų, Politinių partijų narių sąrašų informacinių sistemų duomenimis.

Iki šiol RC atvirais duomenimis pasinaudojo jau daugiau kaip 25 tūkst. unikalių naudotojų, jie atsisiuntė beveik 500 tūkst. duomenų rinkinių.