„VS Fitness“ lengvatinį kreditą iš INVEGOS panaudos plėtrai

Spausdinti

Sparčiai augant sportuojančių žmonių skaičiui, vienas didžiausių sporto klubų tinklų Lietuvoje „VS Fitness“, planuoja plėtrą. Plėtros finansavimui bus pasinaudota INVEGA tiesioginėmis paskolomis nuo pandemijos nukentėjusiam verslui remti.

invega covid 19 kreditai versluiINVEGA logotipas | Covid 19 Kreditai verslui

Nors verslai vėl dirba įprastu ritmu, tačiau apie plėtrą pagalvoja atsargiai. Visa tai lėmė pokovidinė situacija, kuri iki šiol priverčia gerai apgalvoti apie priimamus finansinius sprendimus, o ypač – skolinimąsi. Tačiau įmonė UAB „VS Fitness“ yra puikus pavyzdys, įrodantis, kad net pandemija negali sustabdyti plėtros planų, jeigu turi tikslą ir atkakliai jo laikaisi.

Sporto klubuose lankytis nori ne tik didžiųjų miestų gyventojai

Šiuo metu Lietuvoje jau veikia 8 UAB „VS Fitness” sporto klubai, o vienas iš sporto klubų, veikiančių Panevėžyje, atsidarė dar šių metų pradžioje, pandemijai nepasibaigus. Įmonės vadovė Renata Šuikienė pripažįsta, kad iššūkiai tapo jų kasdienybė: jie nebijo svajoti apie plėtros galimybes ir yra užsibrėžę plėsti sporto klubų tinklą ir kituose Lietuvos miestuose. Tikimasi, kad 2028 m. Lietuvoje veiks jau 15 sporto klubų.

„Pastebėjome, kad pasibaigus pandemijai išaugo sporto klubų lankytojų skaičius. Žmonės pavargo sėdėti namuose, jie nori judėti, aktyviai leisti savo laisvalaikį, atitrūkti nuo rutinos, todėl ir pradeda lankytis sporto klubuose. Mūsų sporto klubo programos automatizuotos, todėl mūsų klientai gali lankytis jiems patogiu metu, visą parą. Galimybė ateiti sportuoti kada nori yra aktuali ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir regionuose, todėl stengiamės tokią galimybę suteikti plėsdami sporto klubų tinklą visoje Lietuvoje“, – apie įmonės planus pasakoja pašnekovė.

Finansavimo paieškos

Tačiau tam, kad galėtum plėstis, reikia turėti ir resursų, todėl įmonė pirmiausia kreipėsi dėl finansavimo į bankus.

„Daug kalbėjomės su bankais, tačiau vis sulaukdavome siūlymo palaukti, kol situacija taps stabilesnė, kad galėtų suteikti reikiamą finansavimą. Tačiau nenorėjome laukti, o tuo labiau, kada buvome radę tinkamas patalpas sporto klubo įrengimui Alytuje, – sako R. Šuikienė. – Beieškodami finansavimo, stebėjome ir pasirodančias naujas INVEGOS priemones, todėl, pamačius, kad INVEGA pradeda teikti tiesiogines paskolas, nesuabejojome galimybe dėl jos kreiptis. Labai svarbu, kad ir pasibaigus pandemijai, valstybė teikia tokio tipo pagalbos priemones verslui. Mūsų verslui tai buvo labai naudinga, nes tik su INVEGOS suteikta paskola galėjome toliau įgyvendinti užsibrėžtus tikslus.“

Investiciniams projektams įgyvendinti – tiesioginės INVEGOS paskolos

Kaip pastebi Priemonių valdymo skyriaus projektų vadovė Kristina Račkauskaitė-Liandzbergienė, sunku prognozuoti, kokia bus ekonominė situacija artimoje ateityje, todėl bankai atidžiai renkasi, kam suteikti paskolą. „Nepaisant to, kad pandemija neseniai baigėsi, verslams reikia judėti pirmyn, galvoti apie plėtrą. Tačiau pandemija ir geopolitinė situacija koreguoja planus ir verslams reikia palaikymo iš valstybės, todėl ši tiesioginė COVID-19 paskola buvo atnaujinta atsižvelgiant į dabartinius verslo poreikius.“

Pasak INVEGOS atstovės, verslas dėl investicinės paskolos gali kreiptis dar iki 2022 m. spalio 31 d. Į šią paskolą gali pretenduoti smulkiojo ir vidutinio verslo subjektai (SVV), kurie yra įregistruoti Juridinių asmenų registre (kai verslo subjektas yra įmonė) arba pradėjo vykdyti veiklą (kai verslo subjektas yra verslininkas) ne vėliau kaip 2020 m. gruodžio 31 d. Investicinės paskolos lėšos gali būti skirtos finansuoti įsigyjamą materialųjį (pastatai, mašinos ir įranga, transporto priemonės) ir nematerialųjį (patentai, licencijos, ar kita intelektinė nuosavybė) ilgalaikį turtą. Taip pat paskola galės būti skirta ir žemės įsigijimui, jei tai bus naudojama vykdomoje veikloje. Investicinis projektas iki paraiškos pateikimo dienos turi būti nepradėtas įgyvendinti.

Taip pat projekto finansavimui bus būtinas privataus finansuotojo dalyvavimas arba paskolos gavėjo dalyvavimas nuosavomis lėšomis, nes suteikiamos paskolos suma negalės viršyti 50 proc., jei kreipiasi labai maža, maža įmonė ar verslininkas, o vidutinės įmonės atveju – 40 proc. tinkamų finansuoti investicinio projekto išlaidų sumos. Maksimali suteiktų investicinių paskolų suma įmonei ir įmonių grupei (jei gavėjas priklauso įmonių grupei) arba verslininkui negalės viršyti 3 mln. Eur, o paskola negalės būti suteikiama ilgesnei nei 96 mėn. trukmei. Palūkanos priklausys nuo suteikiamos paskolos laikotarpio ir svyruos nuo 0,1 iki 1,83 proc.