„BRC finance“ baudos neišvengs

Lietuvos banko sprendimas nubausti „BRC finance“ buvo teisėtas. Automobilių prekyba užsiimanti įmonės siūlomas mokėjmo atidėjimas iš esmės yra išperkamoji nuoma, kuri yra laikoma vartojimo paskola. Verstis tokia veikla reikia būti įregistruotam Lietuvos banko vartojimo kredito davėjų sąrašė. 

mercedesaiAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Lietuvos bankas pagrįstai skyrė 80 tūkst. eurų baudą bendrovei „BRC finance“ už automobilių įsigijimo finansavimą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pranešė atmetęs įmonės skundą, kuriuo buvo prašoma panaikinti LB sprendimą dėl baudos. 

„Sutarčių tikslas buvo atidėto mokėjimo forma gauti (suteikti) finansavimą sutarties objektui – automobiliui – įsigyti. Taigi, šiomis sutartimis pareiškėja ir pirkėjai iš esmės susitarė ne dėl naudojimosi automobiliais, o dėl jų finansavimo sąlygų“, – rašoma teismo pranešime. 

LB pernai kovą nusprendė, kad „BRC finance“, siūlydama automobilių išperkamosios nuomos paslaugas, iš esmės teikė vartojimo paskolas, nors verstis tokia veikla neturėjo teisės. Bendrovė pažeidė Vartojimo kredito įstatymą, už tai jai skirta bauda ir įpareigojimas nutraukti neteisėtą veiklą.

Teismas sutiko su LB pozicija, kad nuomos sutarčių turinys ir tikrieji sandorių šalių ketinimai reiškia, kad tai nebuvo automobilio nuoma, o būtent turto įsigijimas išsimokėtinai, o tai yra vartojimo sutartis. 

Anot teismo, įsigijimus išsimokėtinai patvirtina ir LB įvertintų 20 sutarčių – visais atvejais tą pačią dieną, kai buvo sudaroma automobilio nuomos sutartis, buvo pasirašomas ir papildomas susitarimas dėl jo išpirkimo.

Šalys susitardavo, jog, nuomos laikotarpiu ar jam pasibaigus nuomininkas gali įsigyti automobilį. Susitarime nurodoma ir kaina. Be to, klientams buvo nustatytos labai nepalankios sutarties nutraukimo sąlygos. Taip siekta, kad jie būtų suinteresuoti įsigyti automobilį.

Top