Per 9 šių metų mėnesius „Luminor“ Baltijos šalyse išdavė daugiau nei 7000

Būsto paskolų augimas trečiąjį ketvirtį išaugo dvigubai, o visa būsto kreditavimo paklausa Baltijos šalyse augo apie 50 procentų Latvijoje ir dvigubai Estijoje ir Lietuvoje.

luminorNuotrauka: © Luminor

Trečiąjį 2021 metų ketvirtį „Luminor“ Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje išdavė būsto paskolų už 224 mln. EUR – pustrečio karto daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Lietuvoje banko klientai būstui pasiskolino 114 mln. EUR, Estijoje – 57 mln. EUR, Latvijoje – 53 mln. EUR. Vidutinė būsto paskolos suma atitinkamu laikotarpiu Lietuvoje sudarė 84 tūkst. EUR, Latvijoje – 82 tūkst. EUR, Estijoje – 116 tūkst. EUR.

„Paprastai vasaros sezonu būsto kreditavimas šiek tiek sulėtėja, nes daugelis gyventojų tuo metu atostogauja. Tačiau šių metų rezultatai rodo, kad būsto finansavimo paklausa laikėsi aukšta ir liepos bei rugsėjo mėnesiais – trečiąjį metų ketvirtį Lietuvoje ir Estijoje išduotų būsto paskolų suma buvo tik vos mažesnė, o Latvijoje praktiškai tokia pat, kaip ir antrąjį ketvirtį“, - sakė „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovas Andrius Kvakšys. 

„Luminor“ duomenimis, vidutinis būsto paskolos gavėjo portretas šiemet itin nesikeitė – dažniausiai tai asmuo, kuris bendrai su sutuoktiniu ar sutuoktine per mėnesį uždirba apie 2000 eurų, o paskolos įmokoms skiria ne daugiau nei 30 proc. mėnesinių pajamų. Iš viso per pirmus tris metų ketvirčius „Luminor“ išdavė daugiau nei 7000 būsto paskolų Baltijos šalyse.

Anot A. Kvakšio, aukšta būsto paklausa pastebima visuose gyvenamojo nekilnojamojo turto segmentuose – tiek butų, tiek gyvenamųjų namų. Kadangi naujos statybos butų pasiūla nespėja pavyti paklausos, šiemet padaugėjo sandorių dėl nebaigtos statybos butų įsigijimo. Taip pat išaugo poreikis finansuoti gyvenamųjų namų statybas.

Bendras „Luminor“ banko paskolų portfelis šių metų rugsėjo mėnesio pabaigoje siekė 9,831 mlrd. EUR, indėlių – 10,958 mlrd. EUR. 

Top