Individualiai dirbantiesiems bus sudarytos sąlygos lengviau gauti kreditą

Algirdo Butkevičiaus siūlymui pajamas registruoti, kai jos uždirbamos, o ne gaunamos. Todėl individualia veikla besiverčiantiems bus lengviau sudaryti finansines ataskaitas ir gauti kreditus.

internetu naudojasiAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seimo nario Algirdo Butkevičiaus siūlymui leisti taikyti pajamų kaupimo apskaitos principą daugiau tokių gyventojų. 

„Kaupimo principas suteikia daugiau finansinės informacijos, tiksliau atspindi tam tikro laikotarpio rezultatą dėl tiesioginio ryšio tarp pajamų ir (...) sąnaudų, padeda objektyviau įvertinti savo veiklos rezultatą, dėl ko palengvina kreipimąsi į kredito įstaigas dėl finansavimo“, – teigiama dokumente. 

Šis principas reiškia, kad pajamos registruojamos tada, kai jos uždirbamos, neatsižvelgiant į pinigų gavimo momentą. Tuo metu taikant pinigų apskaitos principą pajamos yra pripažįstamos jų gavimo momentu. 

Jei Seimas pritars pataisoms, naują tvarką galėtų taikyti ne tik individualiai dirbantieji, įregistruoti PVM mokėtojais arba savo veiklai priskyrę ilgalaikį turtą, tačiau ir kiti tokia veikla užsiimantys gyventojai. 

Ministerija siūlo, kad įstatymo pakeitimai įsigaliotų nuo 2023 metų sausio 1 dienos, jie būtų taikomi  deklaruojant 2023 ir vėlesnių metų pajamas. 

Top