Gediminas Šimkus paskirtas Lietuvos banko valdybos pirmininku

Spausdinti

Už Gitano Nausėdos pateiktą kandidatą nebuvo susilaukta nė vieno neigiamo balso, už balsavo 120 Seimo narių, 2 susilaikė.

gediminas simkus2Nuotrauka: Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus

„Profesionalumu, kompetencija, patirtimi grįstas Lietuvos banko nepriklausomumas ir apolitiškumas yra šios institucijos stiprybė, leidžianti priimti geriausius sprendimus, reikalingus Lietuvos banko funkcijoms vykdyti ir visuomenės interesams atliepti. Šios vertybės vienareikšmiškai būtų ir mano veiklos principai. Lietuvos banką artimiausioje ateityje matau kaip pažangų, modernų ir, svarbiausia, suprantantį Lietuvos visuomenės poreikius ir dirbantį visuomenės naudai“, – sako Gediminas Šimkus, dabartinis Lietuvos banko valdybos narys ir būsimasis Valdybos pirmininkas. Dabartinio Valdybos pirmininko Vito Vasiliausko kadencija baigiasi š.m. balandžio 7 d.

G. Šimkus įvardija keturis prioritetus ir sritis, kurioms skirs daugiausia dėmesio – tai finansų sistemos stabilumas ir saugumas; konkurencijos finansų sektoriuje didinimas ir finansinių paslaugų prieinamumo užtikrinimas; Lietuvos banko modernumas, pažangumas ir atvirumas pokyčiams; dialogas su šalies valdžios institucijomis ir aiški komunikacija su visuomene.

Šiuo metu G. Šimkus eina Lietuvos banko valdybos nario pareigas, į jas paskirtas 2020 m. rugsėjo mėn. Prieš tai šešerius metus vadovavo Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybai.

Lietuvos banke G. Šimkus pradėjo dirbti 2002 m. tuomečio Kredito įstaigų priežiūros departamento Bankų finansinės veiklos vertinimo skyriaus ekonomistu. Po kelerių metų jis tapo Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriaus viršininko pavaduotoju. Eidamas šias pareigas, jis pasižymėjo kaip pirmųjų Lietuvos banko Finansinio stabilumo apžvalgų iniciatorius ir autorius, pradėjo skaičiuoti ir vertinti išankstinio perspėjimo ir finansinio stabilumo rodiklius. 

2010–2012 m. G. Šimkus dirbo Europos Centrinio Banko (ECB) Finansinio stabilumo direktorate finansinio stabilumo ekspertu. Čia jis daugiausia dėmesio skyrė euro zonos bankų ir draudimo įmonių finansinio stabilumo analizei ir testavimui nepalankiausiomis sąlygomis. Po kelerių metų darbo ECB finansinio stabilumo srityje G. Šimkus buvo pakviestas grįžti į Lietuvos banką ir vadovauti pertvarkius organizacijos struktūrą sukurtos Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos naujam padaliniui – Finansinio stabilumo departamentui. Būtent šis departamentas buvo atsakingas už Lietuvos banko makroprudencinės politikos funkcijų įgyvendinimą, kai Lietuvos Respublikos Seimas šalies centriniam bankui suteikė šį naują mandatą. 2014 m. G. Šimkus tapo Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktoriumi.

G. Šimkui dirbant tarnybos direktoriumi, pradėta vykdyti bankų pertvarkymo institucijos veikla. Jam vadovaujant tarnybai ypač daug dėmesio buvo skiriama ekonomikos stebėsenai ir ją atliekančių ekonomistų darbo organizavimui. Sustiprinta tiriamoji veikla, suaktyvinta Lietuvos banko specialistų sukauptų ekonominių žinių, rengiamų įžvalgų ir analitinės medžiagos sklaida visuomenei, aktuali informacija teikiama kitoms institucijoms. G. Šimkus aktyviai prisidėjo Lietuvoje vykdant kredito unijų reformą, taip pat dalyvavo siekiant įtvirtinti Lietuvos banko, kaip kompetencijų centro ekonomikos ir finansų klausimais vaidmenį.

Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultete G. Šimkus yra įgijęs ekonomikos bakalauro ir magistro kvalifikacinius laipsnius.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas organizuoja Lietuvos banko darbą, atstovauja šiai organizacijai Lietuvoje ir užsienyje. Būdamas ECB valdančiosios tarybos narys, Lietuvos banko vadovas kartu su kitais šios tarybos nariais priima sprendimus dėl euro zonos pinigų politikos. Jis taip pat yra vienos iš didžiausių pasaulinių finansų organizacijų Tarptautinio valiutos fondo valdytojų valdybos narys.

Centrinio banko valdybos pirmininką skiria Seimas Prezidento teikimu. Lietuvos banko valdybos pirmininkas skiriamas penkerių metų kadencijai. Kadencijų skaičius neribojamas.