Lietuvos bankas pristato Šilerio būsto kainų indeksų lietuvišką versiją

Siekdamas identifikuoti NT rinkos perkaitimo riziką Lietuvos bankas pristato į „S&P CoreLogic Case-Shiller Home Price Indices“ panašų indeksą. Jis fiksuoja pakartotinių būsto sandorių kainų indeksą. 

indeksasNuotrauka: Kairėje. Lietuvos, Vilniaus ir kitos šalies dalies. Dešinėje, Kauno, Klaipėdos ir šalies teritorijos be trijų didžiųjų miestų PSBKI © Lietuvos bankas

Naujasis indeksas bus lietuviška versija JAV skaičiuojamo pasikartojančių sandorių būsto kainų indekso „S&P CoreLogic Case-Shiller Home Price Indices“, kitaip dar vadinamo tiesiog Šilerio indeksu, nes prie jo kūrimo prisidėjo lietuviškų šaknų turintis Nobelio premijos laureatas, JAV ekonomistas Robertas Shilleris.

„Gyvenamosios paskirties NT rinka ir jos tvari raida yra itin svarbi tiek šalies ekonomikai, tiek finansų sistemos stabilumui. Ypač dabartiniu – pandemijos sukelto netikrumo ir neapibrėžtumo – laikotarpiu svarbu turėti operatyviai skaičiuojamą ir patikimą priemonę būsto rinkos stebėsenai. Šis indeksas ne tik papildo kitus esamus indeksus, didina rinkos skaidrumą, bet turi ir kitų privalumų, dėl kurių jis taps svarbiu situacijos būsto rinkoje barometru“, – sako Tomas Garbaravičius, Lietuvos banko valdybos pirmininko patarėjas.

Skaičiuojant lietuvišką PSBKI, ataskaitinio laikotarpio būsto kaina yra lyginama su anksčiau įvykusio sandorio to paties būsto kaina. Kadangi lyginamas tas pats būstas, automatiškai atsižvelgiama į specifines būsto charakteristikas, tokias kaip būsto vieta, aukštas, vaizdas pro langą, kambarių išdėstymas ir kt. Tai leidžia išvengti kitų šiuo metu skelbiamų būsto kainų indeksų trūkumų, kai lyginami ne tų pačių, o panašių savo savybėmis būstų sandoriai.

Šiam indeksui apskaičiuoti reikia palyginti mažai duomenų, iš kurių svarbiausi yra sandorio data, kaina ir unikalus objekto numeris. Todėl šį indeksą galima apskaičiuoti per palyginti trumpą laiką ir dažnai greičiau nei kitų rūšių indeksus. Toks indeksas leis tiksliau įvertinti NT rinkos pokyčius, o prireikus operatyviau taikyti konkrečias priemones iš Lietuvos banko turimų makroprudencinių priemonių arsenalo, padedančias sumažinti NT ir kredito rinkų perkaitimo riziką.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad į PSBKI nėra įtraukiami pirmą kartą parduoti objektai, pavyzdžiui, pastatyti nauji būstai – pastarieji į indeksą įtraukiami tik tuomet, kai yra parduodami antrą ar vėlesnį kartą. Be to, PSBKI yra būdinga tai, kad būstai, kurie dėl savo savybių ar kitų priežasčių yra dažniau perleidžiami (pvz., mažesnės vertės ar mažesnio ploto), indekse gali sudaryti neproporcingai didelį svorį, palyginti su jų dalimi būsto fonde. 

Naujausi indekso duomenys rodo, kad butų kainos Lietuvoje ir toliau kyla, tačiau jų tempas, palyginti su 2020 m. pirmąją pusę stebėtais rodikliais, sulėtėjo. 2020 m. lapkričio mėn. butai Lietuvoje kainavo 4,7 proc. daugiau nei prieš metus, nors pirmąjį pusmetį jų kainos kilo vidutiniškai 7,7 proc. per metus. Vertinant butų kainų pokyčius trijuose didžiuosiuose miestuose, matyti, kad sparčiausiai jie brango Klaipėdoje – 7,9 proc. per metus. Vilniuje ir Kaune butai lapkričio mėn. kainavo atitinkamai 6,0 ir 4,9 proc. daugiau nei prieš metus, o kitoje šalies dalyje – 6,2 proc. daugiau.

Daugiau informacijos apie pasikartojančių sandorių būsto kainų indeksą rasite Lietuvos banko internetinio puslapio statistikos skiltyje čia. PSBKI duomenų skelbimo datos čia.

„Nepaisant pandemijos ir didėjančio nedarbo, būsto kainos 2020 m. pirmąjį pusmetį ne tik nekrito, bet ir toliau kilo. Vis dėlto iš skirtingų laikotarpių duomenų šaltinių matyti nevienodos tendencijos: iš vienų duomenų matyti, kad augimo tempas spartėjo, iš kitų – kad lėtėjo. Taigi naujasis indeksas bus dar vienas būsto kainų matas, prisidedantis prie didesnio objektyvumo vertinant būsto kainų kaitą Lietuvoje. Vienas esminių šio indekso privalumų – aiški ir lengvai suprantama metodika bei publikavimo greitis ir dažnis“, – sako Vaidotas Šumskis, Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vyresnysis ekonomistas.

PSBKI skaičiavimo metodika parengta atsižvelgus ir į viešos konsultacijos metu gautas pastabas bei pasiūlymus iš NT ir finansų rinkų dalyvių. Prireikus metodika gali būti atnaujinta tam, kad indeksas kuo geriau parodytų Lietuvos būsto rinkos ir jos kainų pokyčius.

Be JAV, oficialioje statistikoje taikomi PSBKI skaičiuojami ir kitose šalyse (pvz., Nyderlanduose, Kanadoje).

Tinklalaidės apie PSBKI galima pasiklausyti čia. 

Top