Konkurencija sparčiai auga ir būsto paskolų rinkoje

Posakis, kad Lietuvoje yra du su puse banko dažnai naudojamas konkurencijai rinkoje nusakyti. Dauguma gyventojų gali įvardinti tik 4-5 bankus. Tačiau ir Lietuvos bankas pripažįsta, kad situacija sparčiai keičiasi, būsto paskolų rinkoje konkurencija auga labai sparčiai. Vien „Citadele“ banko duomenimis šiemet būsto paskolų apimtys augo trigubai.

busto paskolos2121Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Žinoma, įtakos išaugusioms būsto finansavimo apimtims pirmiausia turėjo ir bendras rinkos Lietuvoje augimas. Nepaisant pirmojo karantino, kai buvo fiksuojamas ekonomikos sulėtėjimas, rinka greitai atsigavo ir šiuo metu yra ypač aktyvi. Gyventojų pasitikėjimas finansine padėtimi Lietuvoje, lyginant su ES vidurkiu, išlieka pozityvus. Statistikos departamento skelbiamas vartotojų pasitikėjimo rodiklis rodo, kad Lietuvoje vartotojų pasitikėjimas balandžio mėn. buvo nukritęs iki -16 (ES27 vidurkis buvo -25), tačiau spalio mėn. vėl pasiekė teigiamą zoną. Pasitikėjimą stiprino ir tai, kad karantinas, uždarytos sienos ir darbas iš namų kai kuriems namų ūkiams sudarė papildomų galimybių taupyti. Bankuose gyventojų indėlių šiais metais augo rekordiškai sparčiai ir nuo kovo iki rugsėjo mėn. padaugėjo 1,4 mlrd. eurų. Neatidėti sprendimo įsigyti būstą gyventojus taip pat skatino žemos palūkanų normos bei galima santaupų nuvertėjimo perspektyva ilguoju laikotarpiu.

Aktyviausiai „Citadele“ bankas šiemet finansavo būsto įsigijimo sandorius didžiuosiuose miestuose – Vilniuje ir Kaune. Būsto paskolos gavėjai dažniausiai rinkosi naujos statybos būstą ir vidutiniškai skolinosi maždaug 80 tūkst. eurų. Nors pasirinkimas Nr. 1 tebėra dviejų kambarių butas, tačiau šiemet jie buvo perkami kiek didesni – bent 50-60 kv. m. ploto. Be to, išaugo gyventojų susidomėjimas individualiais namais, antruoju būstu poilsiui pajūryje, daugėjo norinčiųjų išsikeisti turimą butą į didesnį gyvenamąjį plotą užmiestyje. Akivaizdu, kad pandemijos kontekste turėti nuosavą kiemą tapo labai svarbus.

Tačiau ne tik aktyvi rinka padėjo auginti banko naujų būsto paskolų portfelį. Banko klientų grįžtamojo ryšio apklausų duomenys rodo, kad renkantis būsto paskolos teikėją, sprendimą lemia ne vien kaina. Šiandien ne mažiau svarbus banko operatyvumas ir greiti sprendimai. Būsto rinka yra labai dinamiška, todėl suradus gerą pasiūlymą, ypač antrinėje rinkoje, reikalingi greiti finansavimo sprendimai. Auganti konkurencija būsto paskolų rinkoje skatina, kuo labiau trumpinti laiką nuo užklausos gavimo iki preliminaraus sprendimo dėl finansavimo pateikimo. Šiais laikais technologijos leidžia banko klientu tapti ir sutartį pasirašyti nuotoliniu būdu, todėl ir būsto finansavimo procesas skaičiuojamas nebe mėnesiais, bet dienomis.

Kitas ne mažiau svarbus aspektas, į kurį atsižvelgia gyventojai pasirinkdami ilgalaikį finansavimo partnerį, yra asmeninis santykis ir personalizuoti pasiūlymai. Kai žmogus priima svarbų sprendimą, turėsiantį jam ir jo šeimai ilgalaikį poveikį, kai skolinasi pirmam nuosavam būstui, žmoniškas, asmeninis, pasitikėjimą keliantis santykis neretai ir nusveria pasirinkimo svarstykles. Visa tai ir leidžia mažesniems rinkos dalyviams didinti klientų gretas ir stiprinti konkurenciją būsto finansavimo rinkoje.

 

Top