Nepaisant padidėjusio skolinimos kreditų agentūra „Fitch ratings“ nepakeitė Lietuvos reitingo

Sausį Lietuvos skolinimosi reitingą pakėlusi agentūra nepaisant COVID-19 žalos ūkiui paliko tiek suteiktą reitingą, tiek stabilią perspektyvą.

fingerAsociatyvi nuotrauka iš stock.adobe.com

„Tai tik dar kartą patvirtina, jog tarptautiniu mastu Lietuva yra laikoma labai patikima ir atsakinga valstybe, kurios priimamais sprendimais pasitikima“, – Finansų ministerijos pranešime cituojamas finansų ministras Vilius Šapoka. „Tam, kad ir toliau išlaikytume tokias pat aukštas pozicijas, turime parengti saugų biudžetą bei kuo greičiau pakeisti skolos trajektoriją ir grąžinti ją į mažėjimo tendenciją“, – pažymi ministras.

Anot jo, išlaikyta stabili perspektyva atspindi ne tik šalies ekonomikos atsparumą COVID-19 pandemijai, bet ir pastaruosius keletą metų gerėjusius šalies išorės finansų, stabilaus bankų sektoriaus ir fiskalinės politikos rezultatus.

„Fitch Ratings“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinusi šių metų sausį, kai ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas iš A- į A.

Kita tarptautinė kreditų reitingų agentūra „Standard & Poor’s“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A+ (stabili perspektyva), „Moody‘s“ – A3 (teigiama perspektyva), „DBRS Morningstar“ – A (stabili perspektyva).

Finansų ministerijos pranešime informuojama, kad nuo kovo pradžios „Fitch Ratings“ sumažino reitingus Didžiajai Britanijai, San Marinui, Italijai, Slovakijai. Taip pat Belgijos, Latvijos, Rumunijos, Prancūzijos, Šiaurės Makedonijos, Islandijos perspektyvas pakeitė iš stabilių į neigiamas.

Top