Baigiamos teikti paskolos nuo COVID-19 nukentėjusiam verslui

Nuo balandžio vidurio INVEGA per tarpininkus paskolino 200 mln. eurų - visas skirtas lėšas. Pinigus panaudojo 3462 ūkio subjektai ir verslininkai.

centaiAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

INVEGOS generalinio direktoriaus pavaduotojos Ingos Beiliūnienės teigimu, paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams tapo viena aktualiausių ir paklausiausių INVEGOS  finansinių priemonių pandemijos sukeltos krizės metu. Atsižvelgiant į priemonės poreikį, pradinė šioms paskoloms numatyta 50 mln. eurų  suma buvo padidinta  iki 200 mln. eurų.

„Šios paskolos, skirtos būtinosioms verslo išlaidoms padengti, yra itin svarus indėlis į bendrą valstybės pagalbos verslui paketą. Tai rodo ir pasinaudojusiųjų šia priemone skaičius, – sako I. Beiliūnienė. – Prie sėkmingo ir spartaus priemonės įgyvendinimo prisidėjo ir finansų tarpininkai, su INVEGA sudarę priemonės įgyvendinimo sutartis ir užtikrinę paskolų prieinamumą daugybei dėl pandemijos stokojančių įmonių ir verslininkų. Bendromis pastangomis padėjome verslui  tęsti  savo veiklą ir išsaugoti darbuotojus šiuo sudėtingu laikotarpiu.“

Įmones ir verslininkus pasiekė 3462 valstybės lėšomis finansuojamų paskolų. Du trečdalius paskolų labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams išdavė alternatyvūs finansuotojai. Daugiausiai – UAB „Finansų bitė verslui“: 1555 paskolas už 71,5 mln. eurų bendrą sumą. 

Vidutinis paskolos dydis – apie 60 tūkst. eurų. Net 13 įmonių, gavo maksimalią sumą siekiančias 1 mln. eurų paskolas, tačiau didžioji dauguma paskolų buvo iki 100 tūkst. eurų vertės.

„Kad valstybės pagalbos lėšos verslą pasiektų greičiau ir jas gautų kuo daugiau įmonių ir verslininkų, priemonės įgyvendinimo metu buvo atsižvelgta į verslo atstovų pasiūlymus. Koreguotos paskolų išdavimo sąlygos, tai yra paskolos tapo prieinamos verslams, kurių apyvarta dėl pandemijos smuko nebe 60 proc., o 30 proc., taip pat buvo atnaujintos sąlygos dėl sunkumų patiriančios įmonės kriterijaus. Šie ir kiti pakeitimai, dėmesys verslo lūkesčiams bei daugiašalis bendradarbiavimas prisidėjo prie efektyvios pagalbos verslui įgyvendinimo“, – sako INVEGOS generalinio direktoriaus pavaduotoja I. Beiliūnienė.

INVEGA primena, jog verslo atstovai dar gali kreiptis dėl kitų pagalbos verslui priemonių – dalinio palūkanų kompensavimo, dalinio nuomos mokesčio kompensavimo, valstybės garantijų ir kitų aktualių priemonių. Daugiau informacijos skelbiama interneto svetainės specialioje skiltyje Informacija verslui dėl COVID-19.

Top