Jaunų šeimų pirmo būsto pirkimas bus palengvintas

Seimas leido remti šeimas ir tada, jei kredituojamo būsto vertė viršys normas ne daugiau nei 20 proc. Toks sprendimas buvo priimtas todėl, kad dėl būsto vertės augimo kai kurios šeimos nebegalėjo įsigyti turto Tauragėje, Utenoje ir kituose miestuose su sparčiai augančia būstų verte.

busto paskolos2121Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Seimas palengvino sąlygas jaunoms šeimoms su valstybės subsidija įsigyti pirmąjį būstą. 

Už tokią Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo pataisą balsavo 80 Seimo narių, prieš buvo vienas, o susilaikė du.    

Dabar valstybė subsidijuoja būstą miestuose ar miesteliuose, kur kvadratinio metro normatyvinė vertė yra bent 65 proc. mažesnė už nustatytą didžiausią kvadratinio metro vertę visoje Lietuvoje – šiemet ši suma siekia 1465 eurus, o maksimali normatyvinė vertė – 512,75 euro. 

Jaunų šeimų subsidijoms šiemet numatyta 10 mln. eurų. 

Prognozuoja, kad 2020 metais su valstybės parama pirmuosius būstus norės įsigyti 800-900 jaunų šeimų, o vėliau besikreipiančiųjų mažės iki 500-600, o subsidijoms jiems reikės 6-8 mln. eurų per metus.    

Būsto kredito suma, pagal kurią apskaičiuojama subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkst. eurų. Vaikų neturinčioms šeimoms numatyta 15 proc., vieną vaiką auginančioms – 20 proc., du vaikus – 25 proc., auginančioms tris ir daugiau vaikų – 30 proc. būsto kredito sumos subsidija. 

Paskola suteikiama butui ar namui šalies regione įsigyti, taip pat namo statyboms. Dėl paramos gali kreiptis asmenys, niekada neturėjusi nuosavo būsto jauna šeima – sutuoktiniai arba vaiką vienas auginantis tėvas ar mama iki 35 metų. 

Seime svarstomos įstatymo pataisos, siūlančios sušvelninti reikalavimus jaunoms šeimoms, norinčioms pirkti būstą didesniuose miesteliuose. Siūloma paramą skirti ir tuomet, kai jauna šeima įsigyja pirmąjį būstą regione, kur kvadratinio metro vertė yra bent 60 proc. mažesnė už nustatytą didžiausią vertę visoje Lietuvoje. Dabar ši riba yra 65 procentai.

Top