Kreditams nuo koronaviruso nukentėjusiam verslui jau išleista netoli 50 mln. eurų

Visa ankstesnė INVEGA kreditams skirta suma turėjo būti 50 mln. eurų. Tačiau jau dabar išnaudoti 47 mln. eurų ir INVEGA didina savo pradinę sumą iki 200 mln. eurų.

eurai monetos22Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms bei verslininkams (SVV subjektams) skirtos skatinamosios finansavimo priemonės veiksmingumą aiškiai liudija paskolos teikimo mastas. INVEGA paskolas labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiam verslui teikia be užstato, o gautas finansavimas padeda verslui padengti būtinąsias kasdienes išlaidas. „Prie finansavimo priemonės veiksmingumo itin prisidėjo aktyvus finansų tarpininkų įsitraukimas, ypač norėtųsi pasidžiaugti „Finbee verslui“, kurie pirmieji pradėjo skolinti verslui ir pusę visų paskolų išdavė būtent jie, – sako INVEGOS generalinio direktoriaus pavaduotoja Inga Beiliūnienė. – Sparčiai sudarydami bendradarbiavimo sutartis, stengėmės kuo greičiau užtikrinti verslams prieigą prie šioms paskoloms numatytų valstybės lėšų“.

Šiuo metu jau suteikta daugiau nei 1 000 paskolų labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiam  verslui. Daugiausia jų išduota per „Finbee verslui“, AB Šiaulių bankas ir NOVITI.  Paskolas taip pat išduoda Lietuvos centrinės kredito unijų konsorciumas, AB „Swedbank“, AB SEB bankas, FINO (UAB „BnP Finance“), SME FINANCE. „Gausus finansų tarpininkų ratas tikrai padeda užtikrinti didesnes galimybės pasinaudoti valstybės teikiamu finansavimu“, – priduria I. Beiliūnienė. 

„Džiaugiamės matydami, kad finansavimo priemonė iš tikrųjų gelbsti verslą“, – tęsia I. Beiliūnienė. – Pavyzdžiui, šią paskolą suteikėme dėl karantino visiškai negalėjusiam veikti restoranų tinklui „Bajorų kiemas“, taip pat ir kartodromą „Speedway“ valdančiai bendrovei „Donersa“. Pasinaudojusios paskola, šios įmonės sėkmingai pergyveno karantino laikotarpį ir atnaujino savo veiklą.“

Bendrovės „Donersa“ direktorius Vytautas Leščiauskas, patvirtina, kad patyrus skaudų smūgį tokiame sezoniniame versle kaip kartodromas, INVEGOS paskola tapo svarbia parama kritinėje situacijoje, kuomet turėjęs prasidėti intensyvesnės veiklos sezonas. „Mūsų verslas yra sezoninis ir šį pavasarį, jau visiškai išsekus atsargoms, užklupo karantinas, visiškai sustabdęs mūsų veiklą, – sako V. Leščiauskas. – Nebeturėjome iš ko nei mokėti atlyginimų, nei atsiskaityti su tiekėjais. INVEGOS priemonės leido išlaikyti darbuotojams darbo vietas, ir apmokėti sąskaitas.“

INVEGA primena, jog teikiant paraiškas paskoloms labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams gauti, būtina pagrįsti verslo mėnesines būtinąsias administracines išlaidas, pagal kurias toliau nustatomas paskolos dydis. Į šias išlaidas įeina valstybės nekompensuojama darbo užmokesčio dalis, komunaliniai mokesčiai, patalpų ar įrenginių nuomos, kitos administracinės išlaidos, kurios yra gyvybiškai svarbios įmonei tęsti veiklą. Taip pat paraiškos teikėjai turi Registrų centrui pateikti tokį 2019 m. finansinių ataskaitų rinkinį, kuriame būtų detaliai atskleista nuosavo kapitalo sudėtis, kad finansų tarpininkas galėtų įvertinti, ar įmonė jau buvo sunkumų patirianti 2019 m. gruodžio 31 d. 

Paraiškos pagalbai gauti teikiamos finansų tarpininkui, o paskolos 100 proc. finansuojamos valstybės lėšomis.

Naujausia informacija apie visas INVEGOS siūlomas priemones ir per jas teikiamą valstybės pagalbą su sunkumais dėl COVID-19 krizės susiduriančiam ar naujų galimybių ieškančiam verslui skelbiama interneto svetainės specialioje skiltyje Pagalba verslui COVID-19 krizės metu. 

 

Top