Swedbank dalinasi patarimais kaip sutaupyti ir į ką atkreipti dėmesį perkant savo pirmąjį automobilį

Spausdinti

Kiekvienas jaunuolis svajoja apie savo automobilį vos tik išsilaiko vairuotojo pažymėjimą. Tačiau ne visada pavyksta sutaupyti pačiam, kartais tenka naudotis automobilių lizingo ar kreditu autmobiliui pirkti. Tačiau be šio niuanso dar svarbu ir automobilis, kokį pirkti, kokio ieškoti, į ką atkreipti dėmesį.

automobilis vidusAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Svarbu pažymėti, kad vairuoti galima jau nuo 16 metų, jei automobilio variklio darbinis tūris neviršija 50 cm3.  Tai gali būti stipri motyvacija mokytis taupyti ir tapti atsakingu už save bei sukaupti reikšmingą dalį sumos dar prieš pradedant savarankišką gyvenimą.

Šiame tekste apžvelgsime pagrindinius klausimus, į kuriuos būtina sau atsakyti prieš perkant pirmąją transporto priemonę: kokį automobilį pasirinkti, kiek ir kaip taupyti mašinai, į ką atkreipti dėmesį renkantis.

Naujas ar naudotas?

Visų pirma aptarkite, kokį automobilį įsigysite – naują ar naudotą. Tai lems, kokią sumą reikės sutaupyti. Naują automobilį iš salono galima įsigyti nuo 8 tūkst. eurų. Tuo metu naudotų kainos prasideda vos nuo kelių šimtų. 

Naujas automobilis už mažiausią kainą bus pačios paprasčiausios komplektacijos, tad jei jums svarbu komfortas (elektriniai langai, oro kondicionierius, greičio kontrolė, šildomos sėdynės ir kita), naujo automobilio kaina gerokai išaugs. Be to, jei automobilį vairuos naujai „iškeptas“ vairuotojas, rekomenduojama mokytis vairuoti su naudotu – bus mažiau gaila manevravimo metu atsiradusių įbrėžimų.

Jei nusprendėte įsigyti naują automobilį, žinokite, kad į garantinį aptarnavimą neįeina besidėvinčių detalių (padangos, filtrai, tepalai, diržai, lempos ir kita) keitimas. Šiuos aptarnavimo kaštus turėsite įtraukti į metinį būtinųjų išlaidų biudžetą. 

Kiek pajamų skirti automobiliui?

Jei pirmąjį automobilį perka jau dirbantis asmuo, rekomenduojama rinktis ne brangesnį nei trijų mėnesio atlyginimų dydžio suma. Jei mašina naudositės dviese, galite skaičiuoti dviejų asmenų trijų mėnesių atlyginimus. 

Tai padėtų išvengti didelių finansinių nuostolių netekus automobilio. Tad jei jūs uždirbate 1 tūkst. eurų, rekomenduojama pirmojo automobilio kaina neturėtų viršyti 3 tūkst. eurų, o jei dviejų asmenų pajamos sudaro 2 tūkst. eurų per mėnesį, rinkitės pirmąją mašiną iki 6 tūkst. eurų. 

Mėnesio pajamos yra nepastovios? Peržvelkite praėjusių metų pajamas ir pirmajam automobiliui skirkite iki 20 proc. metinių pajamų. 

Kaip sutaupyti pirmajai mašinai?

Visų pirma, įvertinkite savo finansinę būklę. Peržiūrėkite savo pajamas ir išlaidas. Tai bus nesudėtinga, jei iki šiol vedėte biudžetą arba sekėte išlaidas. Kritiškai įvertinkite išlaidas maistui, pramogoms, paskoloms. Galbūt kai kur išlaidas galite sumažinti, taip „atlaisvindami“ pinigų taupymui. 

Taip pat, jei iki šiol taupėte pinigus, tačiau neturėjote tikslo, šie pinigai gali būti skirti automobilio įsigijimui. Jokiu būdu nelieskite finansinės pagalvės, kuri skirta netikėtiems iššūkiams.

Kai jau turite savo biudžetą su įplaukomis ir išlaidomis, siūlome naudoti tokią eigą: 

Kai jau turite planuojamas įplaukas ir išlaidas įvertinkite ar galima šį tą optimizuoti, ar galima atidėti taupymui daugiau nei 10 proc. pajamų. 

Ką daryti, jei santaupų nepakanka?

Tam, kad po metų galėtumėte įsigyti 3 tūkst. eurų vertės automobilį, kas mėnesį turėtumėte atsidėti jam po 250 eurų. Suma nemaža, o ją sau leisti gali ne kiekvienas jaunuolis, vos pradėjęs dirbti pirmąjį darbą ir gaunantis pirmąjį savo atlyginimą. 

Galima nusiteikti, kad: taupysite ilgiau, jums pagelbės tėvai arba pasitelksite paskolą automobiliui/lizingą. Tuomet galėsite šiek tiek laisviau laviruoti automobilio pirkimui skirta suma ir išsimokėjimo laiku, tačiau čia privalu žinoti keletą taisyklių.

Visų įsipareigojimų suma per mėnesį negali viršyti daugiau kaip 40 proc. pajamų, turite turėti gerą kredito istoriją. Jei lizingo suma per mėnesį sudarys daugiau nei 10 proc. jūsų pajamų, verta prieš imant „pasitreniruoti“ – kelis mėnesius papildomai atidėti tokią sumą taupymui. Plačiau apie automobilius lizingu galite pasidomėti čia: https://blog.swedbank.lt/automobiliu-lizingas

Prieš nusprendžiant įsigyti automobilį, o ypač naudotą, reikėtų turėti sukaupus vadinamą saugumo pagalvę – sumą pinigų, kuri atitinka bent 3 mėnesių išlaidas. Netikėtai sugedus mašinai, išvengsite galvos skausmo sprendžiant, iš kur gauti pinigų remontui.

Jau išsirinkome pirmąjį automobilį. Ką dar reikia įvertinti?

Automobilio aptarnavimo kaštai yra ta dalis, kurią dažnai pamiršta asmenys, pirksiantys pirmąją mašiną. Būtina įvertinti:

Mano pirmoji mašina bus naudota – į ką atkreipti dėmesį?

Dažnai sakoma, kad naudoto automobilio pirkimas iš nepažįstamo asmens yra tarsi loterija. Todėl pirkdami naudotą automobilį vadovaukitės keliomis taisyklėmis:

  1. Visų pirma peržiūrėkite naudotais automobiliais prekiaujančių įmonių skelbimus ir atsiliepimus. Jei perkate iš asmens – įsitinkite, kad jo pateikiami duomenys yra tikri.
  2. Sutarkite, kad automobilis bus patikrintas Regitroje jums dalyvaujant. Dažnai asmenys, kurie slepia defektus, nesutinka to daryti.
  3. Raštu įforminkite pirkimo pardavimo sutartį ir būtinai joje nurodykite tikrąją pirkimo kainą bei automobilio techninę būklę. Tuo atveju, jeigu po naudoto automobilio įsigijimo pradeda ryškėti jo trūkumai, kurie nebuvo aptarti derybų ir/arba pirkimo-pardavimo metu ir kurie nebuvo akivaizdūs, arba kurių nebuvimas pardavėjo buvo užslėptas ir vėliau sąlygojo neplanuotas išlaidas remontui, turėsite teisę reikalauti pardavėjo jas padengti.
  4. Pirkdami automobilį iš skelbimo išsisaugokite jo ekranvaizdį, kuriame matomas išsamus automobilio aprašas, komplektacija, defektai. 
  5. Išsaugokite visus dokumentus susijusius su automobilio pardavimu: pirkimo-pardavimo sutartį, pinigų priėmimo-perdavimo aktą, jei už automobilį mokėjote grynaisiais pinigais.
  6. Pasidomėkite automobiliais iš esmės, kad apžiūros metu galėtumėte užduoti aktualius klausimus (pvz., kokios sąnaudos mieste, o kokios užmiestyje? Kada buvo pakeisti tepalai ir filtrai? Kur buvo atlikti techniniai aptarnavimai?).
  7. Jei patys nenusimanote apie automobilius, kartu į apžiūrą pasikvieskite giminaitį ar draugą, kuris padėtų neapsigauti.