Antstoliai negalės išieškoti skolų iš paramos lėšų

Teisingumo ministerijos siūlymu, kreditoriai negalės išieškoti lėšų iš skolininkų, jei tos lėšos yra savivaldybių ar valstybės parama dėl karantino.

car 2220057 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Paskelbus karantiną, valstybė skyrė dideles pinigų sumas, kad padėtų žmonėms ir paremtų valstybės ekonomiką, nes tenka stabdyti verslą, sumažėjo pajamos, ūgtelėjo nedarbas. Todėl socialiai būtų neteisinga, jei šios lėšos priverstinai būtų skiriamos skoloms padengti“, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Pataisomis būtų įteisintas draudimas išieškoti skolas iš valstybės ar savivaldybės paramos, kitų išmokų ar kompensacijų, skiriamų dėl ekstremaliosios situacijos ar karantino.

Šio metu Civilinio proceso kodekse numatyti atvejai, iš kokių lėšų negali būti vykdomas priverstinis išieškojimas. Skolų negalima išieškoti iš komandiruotpinigių; motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokų, išeitinių išmokų bei kitų išmokų, skirtų nepasiturinčių gyventojų socialinei paramai. Taip pat  išieškojimas negali būti nukreipiamas į buities, ūkio, darbo, mokymosi reikmenis ir kitą turtą, kurie būtini skolininko ar jo šeimos pragyvenimui, darbui pagal jo profesiją ar mokymuisi.

Išieškant iš juridinių asmenų, skolų negalima išieškoti iš lėšų, kurias skolininkas gavo kaip Europos Sąjungos ar kitą tarptautinę finansinę paramą remiamam projektui vykdyti.

Šios pataisos bus teikiamos svarstyti Seime.

Top