Lietuva per obligacijas pasiskolino 2 mlrd. eurų

Penkerių metų obligacijų išplatinta už 750 mln. eurų, o dešimties už 1,25 mlrd. eurų. Atitinkamai šių obligacijų bendra paklausa siekė 4,3 mlrd. eurų.

grafikasAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Pasak „INVL Asset Management“ fondų valdytojo R. Valentonio, penkerių metų emisijos platinimo kaina yra 60 bazinių punktų, o dešimtiems metų – 90 bazinių punktų virš atitinkamo laikotarpio EUR IRS. Tokiu atveju palūkanos yra atitinkamai apie 0,35 ir 0,85 proc., o kuponas – atitinkamai 0,25 ir 0,75 procento.

Finansų ministerija obligacijų platinimui pasamdė tarptautinius bankus „BNP Paribas“, „Citigroup“ ir „Erste Group“. Finansų ministras Vilius Šapoka anksčiau yra sakęs, kad Lietuva tarptautinėse finansų rinkose šiemet gali skolintis 1-2 mlrd. eurų.

Dar iki 2 mlrd. eurų numatoma pasiskolinti vidaus rinkoje. Vyriausybė kovo viduryje patvirtino Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (COVID-19) sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planą, kuriame, siekiant užtikrinti valstybės iždo likvidumą, numatyta Vyriausybei skolintis papildomai 5 mlrd. eurų.

Kovo 17 dieną Seimas padidino Vyriausybės grynojo skolinių įsipareigojimų pokyčio limitą. Balandžio pradžioje skelbta, kad Lietuva iš Europos investicijų banko (EIB), Šiaurės investicijų banko (ŠIB) ir Europos Tarybos vystymo banko (ETVB) jau yra užsitikrinusi 1,5 mlrd. eurų vertės paskolų. Tarptautinėse rinkose Lietuva prieš tai paskutinį kartą skolinosi pernai birželį, tuomet išplatintos 650 mln. eurų nominalios vertės 10 metų ir 850 mln. eurų nominalios vertės 30 metų euroobligacijų emisijos.

Jų palūkanos yra atitinkamai 0,5 proc. ir 1,625 procento. Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Standard & Poor’s“ vasario pabaigoje padidino Lietuvai suteiktą kredito reitingą iki A+ su stabilia perspektyva. „Fitch Ratings“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A (stabili perspektyva), „Moody‘s“ – A3 (teigiama perspektyva), „DBRS Morningstar“ – A (teigiama perspektyva).

Top