Komerciniams bankams ir kredito įstaigoms - Lietuvos banko raginimas dėl pasolų moratoriumo sąlygų

Spausdinti

Šis susitarimas reikštų, kad skolininkai galėtų maksimaliai atsidėti įmokų mokėjimo terminą, o sutarties sąlygos nesikeis.

visi kartuAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Lietuvos ir pasaulio ekonomikai bei finansų sektoriui susidūrus su sunkumais, valstybės imasi precedento neturinčių ekonomikos skatinimo priemonių. Verslui ir gyventojams gyvybiškai aktualus paskolų moratoriumas, todėl mes, kaip priežiūros institucija, pirmiausia skatiname rinkos dalyvius dėl to susitarti tarpusavyje ir paskelbti horizontalų sektorinį moratoriumą", - pranešime sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pasak jo, principinis susitarimas tarp pagrindinių bankų dėl fizinių asmenų jau yra pasiektas ir apie jį bus paskelbta artimiausiomis dienomis.

"Tokios pat pažangos tikimės ir dėl verslo paskolų. Nepavykus susitarti, Lietuvos bankas pasiruošęs imtis iniciatyvos, kad atsirastų paskolų gavėjų ir kredito sektoriaus finansinius pajėgumus atitinkantis sprendimas“, – tvirtino V. Vasiliauskas.

Vvisas Europos Sąjungos priežiūros institucijas vienijanti Europos bankininkystės institucija (EBI) balandžio 2 dieną paskelbė Gaires dėl viešojo ir privačiojo sektorių moratoriumų taikymo, atsižvelgiant į COVID-19 priemones. Šiomis gairėmis nustatytas palankesnis priežiūros reikalavimų traktavimas tuo atveju, jei šalyje yra paskelbtas viešasis moratoriumas arba rinkos dalyviai bendrai susitaria dėl moratoriumo taikymo savo klientams.

Viena iš EBI gairėse nustatytų esminių sąlygų yra ta, kad paskolų įmokos būtų atidedamos pakankamai dideliam paskolų gavėjų skaičiui, o įmokų atidėjimo terminas ir sąlygos visiems paskolų gavėjams turi būti pasiūlytos vienodos, neatsižvelgiant į konkretaus asmens finansinę būklę.

Paskelbus šias gaires, Lietuvos bankas inicijavo dialogą su rinka dėl galimybės sudaryti paskolų moratoriumą savo klientams, tarpininkavo rinkos dalyviams kaip įmanoma greičiau gaunant reikiamus atsakymus iš Konkurencijos tarybos, Europos Komisijos ir EBI.