Koronaviruso pasekmių mažinimui Šiaurės investicijų bankas suteikia Lietuvai 400 mln. eurų kreditą

Spausdinti

Visas paskolos terminas - dešimt metų. Paskola turėtų padėti įgyvendinant fiskalines priemones ir sveikatos priežiūros infrastruktūros gerinimui.

euro laivelis0ilgas

„Paskola prisideda prie Lietuvos pastangų sušvelninti neigiamas koronaviruso pandemijos pasekmes. Ji padės įgyvendinant fiskalines priemones, kurios reikalingos siekiant sumažinti kredito apribojimus finansų rinkose, palengvinti padarinius darbo rinkoje ir sustiprinti kritiškai svarbią sveikatos priežiūros infrastruktūrą”, –­ pranešime sakė ŠIB prezidentas ir generalinis direktorius Henrikas Normanas.

Šiaurės ir Baltijos šalių ministrai kovo pabaigoje paragino ŠIB maksimaliai skolinti koronaviruso krizės paveiktam regionui ir taip remti ekonomikos stabilizavimą.

ŠIB jau suteikė 750 mln. eurų paskolą Estijai. Bankas taip pat išleido savo pirmąsias atsako į krizes obligacijų emisijas (NIB Response Bond, 1 mlrd. eurų ir 4 mlrd. Švedijos kronų), per kurias pritrauktomis lėšomis bus finansuojami projektai, galintys sušvelninti neigiamius koronaviruso viruso sukeltus socialinius ir ekonominius padarinius NIB šalyse narėse.

ŠIB yra tarptautinė Šiaurės ir Baltijos šalių finansinė institucija, teikianti paskolas produktyvumą skatinantiems bei aplinką tausojantiems projektams regione. Bankas taip pat atlieka stabilizuojantį vaidmenį ekonominės krizės metu.

Banko akcininkės yra aštuonių šalių vyriausybės: Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos. Lietuva ŠIB nare yra nuo 2005 metų.

Seimas dėl koronaviruso krizės nuo 904,6 mln. iki 5,4 mlrd. eurų neseniai padidino šių metų Vyriausybės grynojo skolinimosi limitą. Finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad Vyriausybė skolinsis ir Lietuvoje, ir tarptautinėse rinkose, o 5,4 mlrd. eurų suma nėra galutinė,