Likvidumo kreditais galės pasinaudoti ne tik bankai, bet ir kitos LB prižiūrimos įstaigos

Kreitai.INFO jau rašė, kad yra atleidžiamos vadelės tam, kad bankai galėtų laisviau kredituoti verslą. Šiandien Lietuvos bankas (LB) pranešė apie dar vieną pagalbos priemonių paketą - Likvidumo kreditus finansų įstaigoms. Tokioms įstaigomis yra laikomos mokėjimo ir elektroninės pinigų įstaigos, taip pat valdymo įmonės bei draudimo bendrovės.

Likvidumo kreditai

Seime ypatingos skubos tvarka vienbalsiai priimtos Lietuvos banko įstatymo pataisos, kuriomis atveriamas kelias daugiau finansų įstaigų kreiptis likvidumo paskolų į Lietuvos banką.

„Priėmus įstatymo pataisas, į Lietuvos banką dėl likvidumo paskolų galės kreiptis mokios, bet laikinų likvidumo problemų turinčios kredito ir kitos finansų įstaigos pavyzdžiui, mokėjimo įstaigos, el. pinigų įstaigos, valdymo įmonės, draudimo įmonės. Atnaujintą likvidumo paskolų teikimo tvarką Lietuvos bankas planuoja parengti dar šią savaitę“, - sako Marius Jurgilas, Lietuvos banko valdybos narys.

Lietuvos bankas likvidumo paskolas teiktų toms įstaigoms, kurių veikla yra reikšminga tvariam šalies finansų sistemos veikimui, kurios turi Lietuvos bankui tinkamo užstato ir kurios išnaudojo visas kitas galimybes pasiskolinti likvidumui, pavyzdžiui, banko ar kito asmens paskolas, akcininkų įnašus. Likvidumo paskolos būtų teikiamos už ECB ribinio skolinimosi galimybės palūkanų normą padidintą 1 procentiniu punktu - šiuo metu jos būtų 1,25%.

Likvidumo paskolos būtų teikiamos už užstatą, t.y. besiskolinanti finansų įstaiga turėtų įkeisti turtą, kuris atitiktų Lietuvos banko nustatytus reikalavimus, pavyzdžiui, skolos vertybinius popierius, kredito reikalavimus, kitas finansinės priemones ar kitą reikalavimus atitinkantį turtą. Dėl finansų įstaigos reikšmingumo ir įtakos finansų sistemai bei kitų sąlygų likvidumo paskolai gauti atitikimo, operatyviai spręstų Lietuvos banko likvidumo paskolų komitetas.

Top