Bankams neduodant paskolų, įmonės ieško kitų kreditorių

Šiuo metu verslas ieško ir randa alternatyviuosius skolinimo būdus, skolinimo platformos jau dabar stebi kelis kartus išaugusį susidomėjimą paskolomis, o verslas jau galvoja apie tarpusavio kreditavimo plaformas.

50

Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė, kalbėdama apie verslo padėtį šiandien bei apie jo galimybę pasiimti paskolas aiškino, kad situacija labai sudėtinga. Anot jos, atsiskaitymai tarp įmonių yra sutrikę.

D. Matukienė užsiminė, kad taryboje svarstoma, jog susivienijęs verslas galėtų atidaryti ir savo skolinimo platformas, o prireikus – vykdyti barterinius mainus. „Pavyzdžiui, tam tikros prekės galėtų būti keičiamos į kitas.

Kažkas gal gamina apsaugos kaukes, o kažkas gal kepa bandeles ir būtų galima apsikeisti, nes jeigu nebus pinigų, reikia turėti ir kitus atsarginius variantus“, – sakė D. Matukienė. Tarpusavio skolinimo platformos „Finbee“ vadovas Darius Noreika sakė pastebėjęs didesnį įmonių paraiškų gauti paskolą srautą.

„SME Finance“ pardavimų vadovas Lukas Baškys teigė, kad jei anksčiau įprastai paklausimų dėl paskolų skaičius per savaitę siekdavo 20, karantinui prasidėjus skaičius jau siekė 80. „Kažkam mes galime padėti, bet tikrai liks daug tokių, kuriems pinigų pritrūks“, – įspėjo jis.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Mantas Zalatorius teigia, šiuo metu Finansų ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei „Invega“ ieško sprendimų dėl valstybės garantijų suteikimo sąlygų pritaikymo ir išplėtimo, pasikeitus aplinkybėms. LBA teikia darbo grupei savo ekspertinę pagalbą.

„Kalbant dėl valstybės garantuotų paskolų, šiuo metu nagrinėjami būtino garantijų suteikimo sąlygų išplėtimo, papildomų verslų įtraukimo klausimai. Tikimės, kad sprendimai bus priimti jau šią savaitę – jų laukia ir visos finansų bei kredito įstaigos“, – sakė M. Zalatorius.

Jis patikino, kad šalyje veikiantys bankai supranta savo atsakomybę ir operatyviai prisideda prie finansinio gyventojų bei verslo stabilumo užtikrinimo.

Top