Bus pristatomas Lietuvos bankų paslaugų prieinamumo žemėlapis

Spausdinti

pinigu skaiciavimas

Per pastaruosius metus bankų filialų sumažėjo perpus, šiuo metu jų yra puspenkto šimto, o trys atyviai rinkoje veikę žaidėjai paliko Lietuvą. Lietuvos bankų asociacija pristatys bankinių paslaugų prieinamumo žemėlapį ir apžvelgs galimybes padidinti šių paslaugų prieinamumą regionuose.

 

Renginyje dalyvaus LBA prezidentas Mantas Zalatorius, asociacijos analizės vadovas Vilius Tamkvaitis ir Vilniaus universiteto geografas, socialinės geografijos ir demografijos ekspertas Rolandas Tučas. Lietuvos banko duomenimis, bankų padalinių skaičius Lietuvoje nuo 2011 iki 2019 metų sumažėjo beveik dukart – iki 450.

Seime šiemet sudaryta darbo grupė per tris mėnesius ketina įvertinti, kaip padidinti finansinių paslaugų prieinamumą regionuose, kuriuose mažėja bankų padalinių. Darbo grupės vadovas Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas „valstietis“ Valius Ąžuolas sausį sakė, kad jos tikslas yra įvertinti, kaip būtų galima pakeisti iš regionų besitraukiančius komercinius bankus.

Anot jo, bus diskutuojama ir dėl galimybės įsteigti valstybinį komercinį banką. Pasak V. Ąžuolo, Lietuvos paštas pripažįsta turintis neišnaudotų galimybių plėtoti finansų paslaugas, aktyviau dirbti šalies regionuose galėtų ir kredito unijos. Per pastaruosius kelerius metus trys aktyviai rinkoje veikę žaidėjai paliko Lietuvą arba apsijungė, o SEB ir „Swedbank“ bankai pagal turtą užima daugiau kaip 60 proc. rinkos.